Hva er Haute Couture, Prêt-à-Porter og vintage?

Heihei,
Siden jeg har kjøpt fashion bible, så kommer jeg nok til å skrive fra boka og gi dere mange tusen tips. 

Haute Couture og Prêt-à-Porter kan ofte sammenlignes, men det er noen vesentlige forskjeller. 

Haute Couture betyr "Søm av ypperste klasse", og er luksusmote for de veldig få. De fleste store Couture-husene ble grunnlagt på 1930-tallet, Coco Chanel er en av dem. At Haute Couture overlever den dag i dag er nærmest et mirakel. Det er bare få mennesker som har råd til å kjøpe luksushåndverkets enestående, skreddersydde plagg. Motehusene i Paris presenterer sine Haute Couture-kolleksjoner i januar for vår/sommer-sesongen, og i juli for høst/vinter-sesongen. Man antar at det er bare rundt 200 kunder i hele verden som kjøper Haute Couture!
Haute Couture-plaggene er skreddersydd for den enkelte kunden, og det er førsteklasses håndarbeid. Det blir utført av håndverkere i små, familiedrevne atelierer omkring i Paris. De jobber for Chanel den ene dagen, og for Dior eller YSL neste dag. Det kan ta opptil 2000 timer å sy en couturekjole, og prisen kan ligge opp mot 1 million kroner. Dette vil antakelig forklare hvorfor det er så få som kjøper couture, selv om det er kunst, og selv om kunden får enerett til kjolen.

Couture-husene fører et hemmelig register over hvem som kjøper hva fra de forskjellige couture-kolleksjonene, slik at en kunde aldri risikerer å møte en annen person med samme plagg. Det er designeren som bestemmer om du får være hans kunde. Hvis kjemien er der, kan det utvikles et nært forhold på mellom designer og kunde. 

På avstand ser ikke klærne fra en Couture-visning nødvendigvis så mye mer forseggjort ut. Men kommer du på nært hold vil du se alle detaljene, og du kan få se og kjenne på det usedvanlige håndverket som er utført. Alt er gjort for hånd, hver eneste perle.


Prêt-à-Porter betyr "klar til å gå med", og er masseproduserte designer-plagg. De blir fremstilt til de forskjellige sesongene, etter standardmål, altså en str, gjerne høyere sko osv.. Disse kolleksjonene er enklere og mer markedsrettet enn haute couture. Det er klær fra Prêt-à-Porter-kolleksjonene som vi kjøper i butikkene som fører designer-merker.
Kolleksjonene har visninger to ganger i året, oktober for vår/sommer og mars for høst/vinter. Plaggene du ser kan bli justert før de kommer ut i butikkene. Sko som blir vist kan være 12-13cm høye, mens i butikkene vil de få 7-9cm hæl.  Når modellene bruker såpass høye sko på visningene er det fordi antrekket får vist seg bedre fram.
Prisene kan variere, feks topper kan koste fra 800-30 000kr, sko fra 1600-16 000. Sommerkolleksjonene er oftest billigere enn vinterkolleksjonene. Husk at kjøper du en Prêt-à-Porter så kan du ikke bli lei deg hvis du ser naboen i samme kjole... Her føres det ingen register, og du finner ikke "piece-unique" i en Prêt-à-Porter-kolleksjon!

Vintage er klær som er plagg som er produsert før 1975. Vintage-klær kan tilføre et antrekk en viss edge, men vær forsiktig for det kan også ødelegge mye. Vintage er gamle klær, str kan være annerledes og pass på at det ikke er flekker osv før du kjøper.

Haute Couture fra Dior

Balmain - Prêt-à-porter 2007 - Paris - P. OReilly
Prêt-à-Porter fra Balmain

Var dette lærerikt?
kisses
 

6 kommentarer

Ingridha

26.02.2010 kl.17:41

Ja, faktisk! Har lurt på det der noen ganger :)

Julie Meland

26.02.2010 kl.17:50

Ja, det var det! : - )

dthituvy

26.02.2010 kl.18:33

nice.

Sofie Grundstad

26.02.2010 kl.18:49

Ja, helt klart! Det er utrolig at alle Haute Couture-plagg er håndsydd; de ser så nydelige ut. :-)

Hedvig

26.02.2010 kl.23:12

wow, didnt know

Ane Marie

27.02.2010 kl.16:08

Thumbs up !

Skriv en ny kommentar

Ingeborg

Ingeborg

23, Våler i Hedmark

Hi everyone. I'm finally making it easier for every human on earth to read my highly spontaneous an nonsense blog. I've had my beloved chicfactory since I was about 17, so just because I say it's weird and stupid doesn't mean you can too. Having that said, please laugh and cry, let my words inspire you to FEEL something, PLEASE. Or else all of this goes to waste. We're talking about my time and priorities, guys. Enjoy my life in New York. And follow me on instagram: ingebokka. And snapchat with the same nickname.

Kategorier

Arkiv

hits